Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Приз Володимир, користувач 1ua
Володимир Приз
Тема: Акценти сесії
3 червня депутати районної ради зібрались на чергову сесію. Серед запрошених були також присутні голова райдержадміністрації Олександр Ковтун, міський, селищний та сільські голови, керівники структурних підрозділів райдержадміністрації, підприємств, організацій та установ району.

На порядок денний було винесено загалом 18 питань:

1. Про звіт про виконання 'Програми соціально-культурного розвитку Новомиргородського району за І квартал 2010 року'.
2. Про звіт голови районної державної адміністрації про здійснення делегованих районній державній адміністрації районною радою повноважень.
3. Про звіт голови районної ради.
4. Про внесення змін до рішення районної ради від 12 травня 2010 року №645 'Про районний бюджет на 2010 рік'.
5. Про затвердження районної програми забезпечення енергоефективності на 2010-2015 роки.
6. Про програму інформаційного та ресурсного забезпечення виконання 'Програми соціально-економічного та культурного розвитку Новомиргородського району на 2010 рік'.
7. Про програму формування позитивного міжнародного та інвестиційного іміджу Новомиргородського району на 2010-2015 роки.
8. Про затвердження районної цільової програми 'Цукровий діабет' на 2010-2013 роки.
9. Про затвердження районної програми поводження з непридатними та забороненими до використання пестицидами й агрохімікатами на 2010-2012 роки.
10. Про внесення змін до комплексної районної програми запобігання та реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру у Новомиргородському районі на 2006-2010 роки і на період до 2015 року.
11. Про внесення змін до Комплексної програми профілактики злочинності на 2006-2010 роки.
12. Про внесення до змін до Програми фінансової підтримки діяльності об єднань громадян на 2010-2012 роки.
13. Про внесення змін до рішення районної ради від 2 жовтня 2009 року №568 'Про оплату поховання учасників бойових дій'.
14. Про призначення районної стипендії.
15. Про прийняття мікроскопа серії XSM-200.
16. Про затвердження штатного розпису та додатку до штатного розпису Новомиргородського районного загону місцевої пожежної охорони.

Додатково було винесено на розгляд ще два питання: від райдержадміністрації
- Про внесення змін та доповнень до статутів навчальних закладів району.

Та від депутата Р.Д.Черній:
- Про функціонування класів у сільській місцевості району.

Робота сесії тривала близько трьох годин, що й не дивно, зважаючи на кількість розглянутих питань. Звіт голови райдержадміністрації був взятий депутатами до відома, робота по виконанню райдержадміністрацією делегованих повноважень визнана задовільною. Так само був взятий до відома звіт голови районної ради Леоніда Орлова. Ці питання були досить об'ємними, тому про їхнє висвітлення читайте в окремих матеріалах у наступних номерах.

Найголовніші баталії точилися, зрозуміло, навколо змін до бюджету. але за нинішньої бюджетної ситуації це й не дивно – вільні залишки з минулого року неухильно тануть з кожною сесією, а потреби виникають нові й нові. Та ще й Олександр Ковтун переконує ці залишки 'притримати', щоб були резерви для 13-ї зарплати вчителям і медикам наприкінці року. Попри роботу постійних комісій на сесії все одно виникала маса запитань...

Чи виділяти гроші Новомиргородському РВ ГУМНС на придбання гідравлічних ножиць? Голова райдержадміністрації наполіг, що краще провести переговори з ГУМНС України в Кіровоградській області і домовитися, що це обладнання придбають з держбюджету – і це має бути обов'язковою умовою для співфінансування завершення будівництва нового приміщення РВ ГУМНС. Врешті з цим погодилася і частина депутатів, тому коштів на придбання гідравлічних ножиць виділено не було.

Чи виділяти кошти для співфінансування оплати робіт по облаштуванню площі біля пам'ятника Матері Вітчизні, зважаючи на те, що навіть договору на виконання цих робіт міський голова Яків Немировський не уклав, все було на словах? Так само на словах його про все це просив голова райдержадміністрації. Все треба було зробити до 65-річчя святкування Дня Перемоги. І зробили. Як тепер оплачувати? Сумніви викликав сам механізм – як зазначив один з депутатів, це більше схоже на оплату боргів міської влади. Однак коли питання поставили іншим чином – платити чи зірвати плитку, то депутати вирішили кошти таки виділити.

А от коштів на переобладнання нового автомобіля для вивезення сміття, щоб він міг працювати на газовому пальному, міській владі все-таки не надали.

Особливу увагу викликало питання фінансування програми 'Цукровий діабет'. Скільки і чому? З початку року інсулін купували за гроші, що виділялися на безкоштовні рецепти. Цих фінансів катастрофічно бракувало, при тому, що діабетики – це люди, які не можуть чекати. Півроку з державного бюджету на ці цілі не було виділено ні копійки! Зараз є надія, що ситуація зміниться на краще. Для цього з районного бюджету виділено 115 тисяч.

Ще 64 тисячі галузь медицини отримає на ремонт приміщення ЦРЛ: в інфекційному відділенні тече дах, як і в операційній, відкладати роботи вже просто нікуди.

На освіту з вільних лишків виділили 84 тисячі гривень, за які збираються замінити трубу в Оситнязькій школі й купити шкільний автобус.

81 тисячу гривень депутати додали для галузі соціального захисту, зокрема 15 тисяч – на підтримку сімей у складних життєвих ситуаціях.

14 тисяч отримає додатково галузь культури, з них на 10 тисяч передбачено придбати баян для ансамблю 'Туріяни', а 4 тисячі буде виділено на проведення фотовиставки.

На Комплексну програму запобігання та реагування на надзвичайні ситуації додали 70 тисяч гривень для створення проектно-кошторисної документації розчищення русла річки Велика Вись – з метою запобігання повеням.

По 6 тисяч гривень було виділено на підтримку ДАІ та Служби безпеки України, 32 тисячі – на підтримку міліції, 20 тисяч - на підтримку РВ ГУМНС.

Новомиргородський УМВС також має надію отримати за комплексною програмою профілактики злочинності на 2006-2010 роки кошти на пально-мастильні матеріали в обсязі 50 тисяч гривень. Для порівняння – коли укладалася програма, передбачено було 17 тисяч. Цього року правоохоронці просили 145 тисяч, але без нарікань сприйняли й інформацію про втричі меншу суму.

Турбота про 'маленьку людину' проявилася у рішенні про призначення районної стипендії або ж у питанні про функціонування класів у сільській місцевості – депутати рекомендували райдержадміністрації забезпечити фінансування з районного бюджету протягом 2010-2011 років класів у сільській місцевості при кількості учнів не менше трьох.

Це лише найрезонансніші рішення. Чимало питань, які розглядали на сесії, будуть у подальшому проаналізовані у матеріалах на сторінках 'Новомиргородщини'.

Олена Белінська, 'Новомиргородщина'

19 червня 2010


1


  Закрити  
  Закрити